Tags

, , , , , , ,

How British my dear...

How British my dear…

Είναι κάποιες μέρες που το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η Αγγλία.
Το σπίτι μας – το Riverside, οι βόλτες στο ποτάμι, τα ψώνια, τα μουσεία, τα καλοκαίρια, οι χειμώνες, το κρύο, το πανεπιστήμιο, οι συμφοιτητές, οι εκδρομές στην Σκοτία (που αγαπούσε η γιαγιά), στην Κορνουάλη (που λάτρευε η Βάνια), το παλιό renault του Πέτρου, ο Ritchard, η Madeline, ο Gordon, η Vicky, η Joys…

Κάθε φορά που έχει ψιλόβροχο, όλα αυτά τρυπώνουν στο μυαλό μου και το μόνο που θέλω είναι να βυθιστώ στον τεράστιο φλοράλ καναπέ του Riverside, να σκεπαστώ με την καρό ολόμαλλη κουβέρτα, που κουβαλάγαμε από την Σκοτία και να φάω ένα ζεστό πιάτο σούπας, που θα έχει φτιάξει η Madeline.

Η Madeline, επειδή ήταν λίγο τσαπατσούλα, όπως έλεγε η γιαγιά, (και λίγο βρομιάρα, όπως έλεγε ο Πέτρος), τα έφτιαχνε όλα με τον δικό της τρόπο. Αυτήν τη σούπα όμως πάντα την πετύχαινε.

Leek and potato chicken soup
Με κάποιες μικρές παραλλαγές

2 πράσα (και το πράσινο) κομμένα σε λεπτές ροδέλες
4-5 μέτριες πατάτες κομμένες σε κομματάκια
1 σκελίδα σκόρδο
1 στήθος κοτόπουλο (καρδούλα) κομμένο στα 4
1 λίτρο γάλα (κανονικά θέλει με όλα του τα λιπαρά, εγώ όμως βάζω ελαφρύ)
1/2 κουταλιά της σούπας πάπρικα
1-2 κούπες ζεστό νερό
Αλάτι
Πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο (προαιρετικά)
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι για να μαράνετε τα πράσα, μόλις μαραθούν προσθέστε το κοτόπουλο ώστε να πάρει χρώμα – μισοψηθεί από όλες τις πλευρές.
Μόλις πάρει χρώμα λοιπόν ρίξτε το σκόρδο, την πάπρικα και αλατοπιπερώστε, τέλος προσθέστε τις πατάτες το νερό και το γάλα. Κλείστε το καπάκι και το αφήστε την να σιγοβράσει μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και οι πατάτες.
(Ίσως χρειαστεί και λίγο ξάφρισμα)
Όταν είναι έτοιμο, βγάλτε το κοτόπουλο από την σούπα σε ένα πιάτο να κρυώσει, για να το κόψετε (με τα χέρια ιδανικά) κομματάκια.
Στην συνέχεια αφαιρέστε μια κούπα από το ζουμί της σούπας και με το μίνι πίμερ πολτοποιήστε την (αλλιώς με την βοήθεια ενός μπλέντερ) και τέλος προσθέστε της (αν θέλετε) μια κουταλιά βούτυρο.
Αν η σούπα σας βγει πολύ πηχτή την αραιώνετε με λίγο από το ζουμί της και λίγο έξτρα γάλα αν πάλι βγει πολύ αραιή ανεβάστε της θερμοκρασία και αφήστε την να βράσει με το καπάκι ανοιχτό.
Εγώ συνήθως με αυτήν την αναλογία υλικών δεν προσθέτω τίποτα άλλο έξτρα, απλά δεν αφαιρώ καθόλου το ζουμί της στην αρχή.
Σερβίρεται αμέσως με το κομματιασμένο κοτόπουλο στην μέση και λίγη πάπρικα.

Τρώγεται στον καναπέ, κουκουλωμένη με την καρό σκοτσέζικη κουβερτούλα και ιδανικά έξω να βρέχει.

σσσσσσσσσσσσσ…
http://soumada.tumblr.com/post/36658644926/how-british-my-dear

Advertisements