Tags

, , , , , ,

chutney

 

 

Και έτσι λοιπόν όπως κάθε χρόνο 30 Αυγούστου πήγα στην Α. και στον Α. για το πατροπαράδοτο πάρτι  για την ονομαστική τους εορτή.
Φέτος ήταν μπάρμπεκιου. Αφού το κλείσαμε, φύγαμε τελευταίοι δηλαδή,  κανονίσαμε να πάμε την επομένη μέρα να φάμε ότι απέμεινε. Έτσι και κάναμε. Αφού ξυπνήσαμε πήγαμε ξανά στο Αμπέλι, είδαμε ταινία, φάγαμε, παίξαμε επιτραπέζια και περάσαμε μια οικογενειακή Κυριακή. Φεύγοντας η Α. μου έδωσε σακούλες με φαγητό και φρέσκα υλικά που περισσέψανε, με αφορμή οτι εγώ θα ήξερα τι να τα κάνω.
Μου θύμισε την Θεία την Σ. την αδερφή της γιαγιάς μου που όταν φεύγαμε όλοι μαζί από τον Ωρωπό μας γέμιζε με καλούδια, για να μην πάνε χαμένα.
Μέσα σε αυτά λοιπόν, ήταν και 1 κιλό τοματίνια.
Αυτά ήξερα εξ αρχής τι θα τα κάνω! Για την ακρίβεια τα είχα τσεκάρει από την προηγούμενη μέρα και τα είχα ήδη φανταστεί στην κατσαρόλα μου, να γίνονται Chutney.
Chutney λοιπόν ή καλύτερα Relish…
Η διαφορά μεταξύ τους? Στις δικές μου συνταγές τα Relish έχουν λιγότερη ζάχαρη, είναι πιο ελαφριά, πιο ξιδάτα και συνήθως δεν έχουν φρούτα, ενώ τα chutney είναι πιο γλυκά, πιο δεμένα – πιο μαρμελοειδη και έχουν και φρούτα.
Αποφάσισα λοιπόν να τα κάνω κάτι ενδιάμεσα σε chutney και relish και δεν βγήκα χαμένη.

Τοματο τσάτνευ

1 κιλό τοματίνια ξεφλουδισμένα
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 μεγάλα ξινόμηλα κομμένα σε κυβάκια
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ψιλά κυβάκια
1 ποτήρι μηλόξιδο
1 1/2 – 2 ποτήρια μαύρη ζάχαρη
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κομμάτι τζίντζερ (ίση ποσότητα με το σκόρδο) ψιλοκομμένο
2 καυτερές πιπερίτσες
1 κουταλιά της κομπόστας μπαχάρι
1/2 κουταλιά της κομπόστας γαρίφαλο
1 κουταλιά της σούπας κίτρινους κόκκους μουστάρδας
1 κουταλιά της σούπας μαύρους κόκκους μουστάρδας
1 κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα (όχι καπνιστή)
1-2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)
λίγη πάστα peperonccino ή tabasco για έξτρα αψάδα (προαιρετικά)
Αποστειρωμένα βαζάκια

Τιπ: Για να ξεφλουδίζω εύκολα τα τοματίνια τα χαράζω με ένα κοφτερό μαχαίρι από την κάτω πλευρά και τα βάζω σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό για 1 λεπτό ή μέχρι να βγαίνει εύκολα η φλούδα. Τα σουρώνω, τα βρέχω με λίγο κρύο νερό και μετά τα ξεφλουδίζω. Ναι! Το ίδιο κάνω και για τις ντομάτες.

Πίσω στην τσάτνευ. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη.
Βάζω όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα (εκτός του πελτέ).
Το κρεμμύδι, το μήλο, το σκόρδο, τα τοματίνια, τα μπαχαρικά (το μπαχάρι, το γαρίφαλο, τους κόκκους μουστάρδας, και τις πιπερίτσες), το τζίντζερ, την πάπρικα, την ζάχαρη και το ξίδι και τα ανακατεύω καλά.
Ανοίγω το μάτι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, τα σκεπάζω και τα σιγοψήνω μέχρι να μαλακώσουν.
Θα βγάλουν αρκετά υγρά. Όταν τα λαχανικά έχουν μαλακώσει αφαιρώ τα μπαχάρια και τα γαρίφαλα
Τιπ.: Για να τα βρεις πιο εύκολα μπορείς να τα βάλεις εξ αρχής σε ένα τουλπάνι – βλέπε γάζα- και να τα δέσεις εκεί μέσα. Εμένα μ’ αρέσει να τα βάζω ελεύθερα.
Όταν τελειώσω με το ψάρεμα των μπαχαρικών, ανεβάζω την φωτιά για να δέσω την σάλτσα. Σε αυτό το σημείο προσθέτω τον πελτέ ντομάτας και λίγη έξτρα πάστα πεπεροντσίνο ή ταμπάσκο.
Όταν δέσει γεμίζω τα βαζάκια μου, τα κλείνω καλά και τα αναποδογυρίζω.
Η σάλτσα μου πρέπει να μείνει λίγο στο βάζο για να μαλακώσει το ξίδι. Εγώ μέχρι μια εβδομάδα μπορώ να περιμένω. Μετά την τσακίζω.

Να! Κοίτα…
http://www.flickr.com/photos/92088869@N08/sets/72157635408919742/

πι.εσ. 1
Η καλύτερη παρέα της είναι τα τυριά και τα αλλαντικά, μπαίνει όμως και στα σπιτικά μπέργκερς ή σάντουιτς

πι.εσ. 2
Πάει τέλεια και με τα παστουρμαδοπιτάκια… Από το Benito… Ααααα και που είστε αν πάτε εκεί να πάρετε και γιουφκά! Ένα απίστευτο φύλο για πίτες. Αααααααα και τα ντολμαδάκια της κυρίας Ευδοκίας, ήταν τα αγαπημένα της μαμάς μου!
www.benitodelicatessen.gr

πι.εσ.3
Η Α. μου έκανε παράπονα οτι έχει πολλά υλικά και μπαχαρικά. Και οτι πολύς κόσμος δεν τα έχει. Ίσως και να έχει και δίκιο… Αν είστε από αυτούς πηγαίνετε ένα Σάββατο πρωί στα μπαχαράδικα της Ευριπίδου -ή όπου αλλού- κάντε την βόλτα σας και πάρτε λίγη γεύση για το σπίτι. Τα μπαχαρικά μπορούν να απογειώσουν και το πιο απλό πιάτο. Αλλά με προσοχή και μέτρο.
Αν θές έναν μπούσουλα δές εδώ:
www.soumada.tumblr.com/post/40026147346

πι.εσ.4
Γίνεται και με κανονικές ντομάτες κομμένες σε κύβους.

πι.εσ. 5
Μέσα στα καλούδια είχε και αγγούρια, Τα αγγούρια έγιναν και αυτά τσάτνευ, άλλη τσάτνευ. Τώρα όμως πρέπει να φτιάξω χοιρινό ζαμπόν για να την τσακίσουμε! 🙂

πι.εσ. 6
Άντε και του χρόνου!  -είπε ένα μήνα μετά-.

Advertisements