Tags

, , , , ,

Θα σου πω γιατί αγαπάω τα Χριστούγεννα…

Γιατί είναι εκείνη η χαλαρή εποχή, που το σπίτι είναι πάντα στην εντέλεια, εγώ λογικά έχω άδεια, οι φίλοι και οι συγγενείς μπαινοβγαίνουν, το ψυγείο είναι γεμάτο καλούδια και πάντα μα πάντα θα υπάρχει ένα μπουκάλι κρασί (ή λίγο τσίπουρο) για γιορτάσουμε.

Είναι δηλαδή η καταλληλότερη εποχή για τα εορταστικά μου μπλίνι με πατάτα! Φαντάσου δηλαδή αλμυρά πανκέικς με πατάτα, με μια ωραία σως από τυρί κρέμα και καπνιστό σολωμό.
Μαγικά!

Το ωραίο με τα μπλίνι που είναι φτιαγμένα με πατάτα είναι ότι δεν είναι πολύ ζυμαρένια, είναι πολύ πιο γευστικά και πολύ διαφορετικά από κάθε αλμυρό πανκέικ που έχεις δοκιμάσει.
Και με το “κλέψιμο” που κάνω χρησιμοποιώντας έτοιμο πουρέ πατάτας Maggi, τα φτιάχνω τσακ μπαμ! (Που να βράζεις, λιώνεις και κρυώνεις τις πατάτες; Εδώ μέχρι να ανοίξουν οι άλλοι το κρασί να πουν τα πρώτα νέα, είμαι έτοιμη και εγώ με τα μπλίνι)
😉

 

 

Μπλίνι με τυρί κρέμα και καπνιστό σολομό

 

Για τα μπλίνι (φτιάχνει περίπου 30 μπλίνι)
4 αυγά
1.5 – 2 κούπες γάλα
5-6 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο chives – σχοινόπράσο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
¾ της κούπας πουρέ σε σκόνη Maggi
¼ της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι baking powder
2 κουταλάκια χυμό λεμόνι
1 κουταλάκι πάπρικα
αλάτι
πιπέρι

για σως τυριού
1 πακέτο τυρί κρέμα
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα σε κόκκους
3 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο μέλι
αλάτι
πιπέρι

Σολωμό (400γρ)
Κάππαρη
Ξύσμα λεμόνι
Φυλλαράκια άνηθο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Η διαδικασία είναι τόσο απλή που μπορεί να την κάνει και ένα παιδί.
Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά τον πουρέ πατάτας με το αλεύρι και το baking powder.
Σε ένα άλλο μπολ φτιάχνω τον χυλό για τα μπλίνι, δηλαδή ανακατεύω καλά τα αυγά, το γάλα (ξεκινάω με 1.5 φλιτζάνι και σταδιακά προσθέτω το υπόλοιπο μισό εναλλάξ με τα στερεά υλικά μου), τα chives, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Όταν ανακατευθούν καλά, προσθέτω σιγά σιγά εναλλάξ το μείγμα πουρέ- αλέυρι- baking powder και το υπόλοιπο γάλα, μέχρι να γίνει ένας ωραίος χυλός. Ούτε πολύ πηκτός, ούτε πολύ αραιός. Αν είναι πολύ αραιός προσθέτω λίγο πουρέ ακόμα, αν είναι πολύ πηχτός προσθέτω γάλα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω λίγο ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί καλά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, φτιάχνω 4 μικρά μπλίνι από μια κουταλιά χυλό το καθένα, τα πατάω και λίγο να απλώσουν. Όταν εμφανίσουν φουσκαλίτσες στην επιφάνεια τότε με μια σπάτουλα τα γυρνάω από την άλλη πλευρά και τα πατικώνω λίγο λίγο ακόμα με το πίσω μέρος της σπάτουλας. Όταν ψηθούν και από τις 2 πλευρές είναι έτοιμα.

Μόλις ετοιμαστούν όλα, φτιάχνω την σάλτσα τυριού
Όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι και καλό ανακάτεμα.

Σερβίρω το κάθε μπλίνι με μια δόση σάλτσα τυριού, ένα κομμάτι σολωμό, λίγη κάππαρη, ξύσμα από λεμόνι, λίγο έξτρα άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

τιπ. 1
Αν δεν βρείς σχοινόπρασο – chives, μπορείς να προσθέσεις σε μικρότερη ποσότητα το πράσινο μέρος από φρέσκα κρεμμυδάκια (αλλά δεν είναι το ίδιο…)

τιπ. 2
Μπορείς να φτιάξεις τα μπλίνι από την προηγούμενη μέρα και να τα κρατήσεις στο ψυγείο για να τα διακοσμήσεις την επομένη

τιπ. 3
Η κρέμα τυριού και ο σολωμός είναι η πιο γνωστή γαρνιτούρα για τα μπλίνι… αν δεν είσαι του σολωμού, μπορείς να τα γαρνίρεις με μια ωραία τσάτνει με καραμελωμένα κρεμμύδια (ή ότι άλλο σ’ αρέσει εσένα) και ένα ωραίο τυρί ή ένα ωραίο αλλαντικό!

τιπ. 4
Για περισσότερες ιδέες ρίξε και μια ματιά στο facebook  της Maggi…
http://ift.tt/1NCQTxH

 

Να! κοίτα βήμα βήμα εδώ…
http://ift.tt/1PlkvC9

 


πι.εσ. 1

Ακόμα να στολίσω…

πι.εσ. 2
Δεν με βλέπω να στολίζω φέτος…

Ψιτ!
Για αυτη τη συνταγή συνεργάστηκα #aplakainostima με τη Nestlé.
😉

via Tumblrhttp://ift.tt/1PlkxtE

Advertisements