Tags

, , , , ,

Στα γρήγορα…

Εντάξει είναι βαρύ πράγμα…
10 αυγά δεν είναι και λίγα, αλλά δεν είναι και για κάθε μέρα, ούτε είναι για χόρταση!

Αλλά πίστεψέ με αξίζει να φτιάξεις το δικό σου λέμον καρτν!

 

Lemon curd

5 λεμόνια, ξύσμα και χυμό
5 αυγά
5 κρόκοι αυγών
375γρ ζάχαρη ψιλή (caster sugar, όχι άχνη)
250γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (αληθινό, όχι μαργαρίνη)

Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζω το ξύσμα από το λεμόνι τα 5 αυγά τους 5 κρόκους, την ζάχαρη και τα ανακατεύω καλά. Προσθέτω και τον χυμό από τα 5 λεμόνια και ανακατεύω καλά.

Τοποθετώ την κατσαρόλα στο μάτι σε μέτρια προς σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια.

Τέλος προσθέτω το βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίζω να ανακατεύω δυνατά μέχρι να δέσει το λεμον καρντ.

Θα πάρει κάνα μισάωρο για να δέσει, οπότε προετοιμάσου για γερό ανακάτεμα.

Θα το καταλάβεις ότι είναι έτοιμο γιατί θα έχει πήξει και θα έχει αλλάξει και χρώμα. Θα είναι πιο λεμονί όταν είναι έτοιμο, ενώ στην αρχή το χρώμα του είναι πιο κροκί.

Θα το βάλεις σε ζεστά αποστειρωμένα βαζάκια, θα τα κλείσεις, θα τα γυρίσεις ανάποδα και όταν κρυώσουν θα τα βάλεις μέσα στο ψυγείο.

Αυτά.

τιπ.1
Να ξέρεις ότι αν φοβάσαι μη σου κόψει μπορείς να την δέσεις-ψήσεις σε μπεν μαρί. Εγώ ζω επικίνδυνα και την φτιάχνω κατευθείαν πάνω στο μάτι. Παρόλα αυτά δεν μου έχει κόψει ποτέ!

τιπ.2
Εγώ τα λεμόνια τα τρίβω σε ένα ψιλό τρίφτη που έχω, έτσι όμως το νιώθω το ξύσμα στην κρέμα, αλλά μ´αρέσει.
Αν θες όμως να είναι πιο λείο και φίνο, τριψτα στο ψιλό, (εκεί που κάνουμε το σχέδιο στα μελομακάρονα…)

πι.ες.
Η συνταγή είναι από την αγαπημένη μου Ναϊτζέλα και την κάνω χρόνια!

via Tumblrhttp://ift.tt/1QySBio

Advertisements